Sri Lakshmi Dwatrinsha Namavali – 32 Hindu Mythological names of Goddess Lakshmi in Sanskrit. Lakshmi is the goddess of wealth, prosperity, and success. She is one of the most popular deities worshipped in Hinduism. Being the consort of Mahavishnu, the Lord of protection, Goddess Lakshmi is enshrined in a large number of temples. Every Hindu home has at least one picture of Lakshmi. People pray her for success and prosperity in life. This page contain 32 names of Goddess Lakshmi, which are collectively known as Dwatrinsha Namavali of Goddess Lakshmi. Every name of Lakshmi Mata has some different meanings.

32 Names of Goddess Lakshmi
No. | Sanskrit Name | English Name | Hindi Meaning |
---|---|---|---|
1 | भक्ताभिलाषी | Bhaktabhilashi | भक्तों की अभिलाषा पूरी करने वाली। |
2 | विष्णु मनोनुकूला | Vishnu Manonukula | विष्णु के मन के अनुकूल रहने वाली। |
3 | पद्मोरू | Padmoru | आसन रूप में कमल पर विराजमान रहने वाली। |
4 | सोहिवसमता | Sohivasamata | मन्द-मधुर मुस्कान से युक्त। |
5 | सर्वमातेश्वरी | Sarvamateshwari | संसार की माता। |
6 | सर्वभर्तेश्वरी | Sarvabharteshwari | संसार का भरण-पोषण करने वाली। |
7 | पद्माक्षी | Padmakshi | कमल पत्र के समान नेत्रों वाली। |
8 | पद्मिनी | Padmini | सौंदर्य की देवी। |
9 | पिङ्गला | Pingala | दीपशिखा के समान प्रज्वलित दिखने वाली। |
10 | पुष्टि | Pushti | सबका पोषण करने वाली। |
11 | मनोज्ञा | Manogya | सबकी अभिलाषा जानने वाली। |
12 | माता | Mata | जगत की सृष्टि करने वाली। |
13 | माधवप्रिया | Madhavapriya | विष्णु को प्रिय। |
14 | पुष्करिणी | Pushkarini | हाथ में कमल धारण करने वाली। |
15 | प्रभाषा | Prabhasha | दिव्य कान्ति से सम्पन्न। |
16 | महाधना | Mahadhana | पर्याप्त धन वाली। |
17 | भूमि | Bhumi | परम सत्ता प्राप्त करने वाली। |
18 | यशसा ज्वलन्ती | Yashasa Jvalanti | यशों से विख्यात। |
19 | आयुतवल्लभा | Ayutavallabha | भगवान विष्णु की प्रिया। |
20 | अनपगामिनी | Anapagamini | विष्णु से अलग न होने वाली। |
21 | आर्द्रा | Ardra | गजेन्द्र द्वारा लाई गई। |
22 | करीषिणी | Karishini | ऐरावत (समुद्र मन्थन से प्राप्त हाथी) पर सवारी करने वा |
23 | तर्पयन्ती | Tarpayanti | तृप्ति प्रदान करने वाली। |
24 | त्रिभुवनभुविकारी | Tribhuvanabhuvikari | तीनों लोकों को सम्पन्न करने वाली। |
25 | यष्टि | Yashti | पूजने योग्य। |
26 | उदारा | Udara | भक्तों का उद्धार करने वाली। |
27 | विश्वप्रिया | Vishvapriya | विष्णु की प्रिय पत्नी। |
28 | श्री | Shri | श्री महालक्ष्मी। |
29 | सरोजहस्ता | Sarojahasta | कमल धारण किए हुए। |
30 | हेममालिनी | Hemamalini | स्वर्ण मालाओं को धारण करने वाली। |
31 | विष्णुसखि | Vishnusakhi | भगवान विष्णु की सखी या मित्र। |
32 | हरिवल्लभा | Harivallabha | विष्णु की प्राणाधार। |
33 | हिरण्यवर्णा | Hiranyavarna | स्वर्ण के समान चमकने वाली। |
34 | लक्ष्मी | Lakshmi | सभी का उद्धार करने वाली। |
35 | क्षमा | Kshama | सब को क्षमा प्रदान करने वाली। |
36 | गोदा | Goda | गौ धन की दाती। |
37 | आदित्यवर्णा | Adityavarna | सूर्य के समान तेजोमय। |
38 | ज्वलन्ती | Jvalanti | दीप्तिमय। |
39 | पद्मप्रिया | Padmapriya | कमल को पसन्द करने वाली। |
40 | धनदा | Dhanada | धन-धान्य देने वाली। |
41 | देवजुष्टा | Devajushta | देवों द्वारा पूजित। |
॥ इति श्रीलक्ष्मीद्वात्रिंशत्नामावलिः सम्पूर्णा ॥

Also View:
108 Names of Lakshmi | 1000 Names of Lakshmi ji | 24 Names of Lakshmi Ji | 32 Names of Lakshmi Ji
Lakshmi Ashtothara Satanamavali Stotram | Ashta Lakshmi Stotram | Lakshmi Mata Wallpaper | Shree Lakshmi Chalisa |